Ratko Mladić hitno mora na operaciju, njegovo zdravstvno stanje se zakompliciralo

Ratni zločinac Ratko Mladić mora na operaciju debelog crijeva, izjavio je njegov sin Darko Mladić.

On je naveo da odbrana zahtijeva pauzu u procesu pred Haškim tribunalom.

Mladić je rekao da se njegov otac nalazi u pritvoru i da je u prethodnom periodu išao na ispitivanja, ali da odbrana i porodica nemaju originalne izvještaje s tih pregleda, već samo ono što im Ratko Mladić i ljekari iz pritvora usmeno prenose.

– Govorio sam već neko vrijeme da se stanje komplicira. Ne dobivamo dokumente u vezi s njegovim zdravstvenim problemima. U februaru smo dobili dokumente od decembra i januara, nemamo originalne izvještaje ljekara s kolonoskopije i biopsije, već samo usmeno prepričavanje ljekara iz pritvorske jedinice – izjavio je njegov sin.

Mladić je naglasio da je, osim operacije debelog crijeva, konstatirano da Mladić ima i umanjenu kognitivnu sposobnost, na šta su ukazivali eksperti još 2018. godine, ali je sud tada odbacio sve te izvještaje.

On je rekao da je odbrana u petak podnijela podnesak kojim traže pauzu u procesu, dok se ne utvrdi stanje Ratka Mladića i dok odbrana ne formira tim koji će utvrditi tačno stanje, s obzirom na to da je potrebna operacija koja za njega neće biti laka i s obzirom na umanjenje kognitivne sposobnosti.

– Mora da se ispita je li sposoban da učestvuje u sudskom procesu na adekvatan način, jer, da bi mu se sudilo dalje, mora da bude sposoban – naveo je Darko Mladić navodeći da je podnesak poslan s oznakom hitno.

Bhdijaspora.net

Back to top button